E-Waste: Het Digitale Dilemma Dat We Niet Kunnen Negeren
door Marisa Frank, op Oct 10, 2023In onze snelle digitale wereld zijn we geprogrammeerd om apparaten zoals smartphones en laptops in een rap tempo te upgraden. Heb je je ooit afgevraagd wat er gebeurt met elektronische producten nadat ze zijn gebruikt? Helaas wordt een groot deel van de elektronische producten niet gerecycled, maar vormen ze een enorm probleem dat bekend staat als elektronisch afval of e-waste. E-waste is de snelst groeiende stroom huishoudelijk afval ter wereld met meer dan 10 miljoen ton per jaar alleen al in Europa. Hoewel Europa de hoogste recyclingpercentages ter wereld heeft van circa 40%, zijn Europeanen ook de grootste e-waste producenten per hoofd van de bevolking. Laten we dit enorme probleem niet negeren. Laten we samen iets doen. Om te beginnen zullen we dit groeiende probleem nader bekijken om het beter te begrijpen en gezamenlijk te bedenken hoe we een verschil kunnen maken.
Wat is E-Waste?
Definitie van e-waste:
Simpel gezegd, e-waste is elektronisch afval. Voor de alledaagse persoon wordt dit over het algemeen uitgebeeld in ons dagelijks en huishoudelijk techgebruik. Voorbeelden van e-waste zijn onder andere, maar niet beperkt tot: telefoons, laptops, tablets, televisies, koelkasten, magnetrons, etc.
De Groeiende Berg van Elektronisch Afval
Waarom neemt e-waste toe?
De alarmerende toename van e-waste is te wijten aan verschillende factoren:
- Kortere gebruiksperiodes: Elektronische producten worden korter gebruikt dan enkele decennia geleden. De gemiddelde levensduur van smartphones, televisies en stofzuigers is 2,3 jaar korter dan hun bedoelde levensduur.
- Snelle technologische vooruitgang: De snelle ontwikkeling van technologie moedigt consumenten aan hun apparaten te vervangen door nieuwere, geavanceerdere modellen, wat leidt tot een snelle toename van e-waste.
- Wereldwijd consumentisme: De groeiende middenklasse en betaalbaarheid van elektronische apparaten dragen bij aan hogere consumptie- en wegwerppercentages.
- Geplande veroudering: Fabrikanten ontwerpen vaak producten met een beperkte levensduur, waardoor consumenten hun elektronische apparaten upgraden en voortijdig weggooien.
E-waste onthuld
Waarom is e-waste een probleem?
E-waste brengt aanzienlijke milieu-, sociale en gezondheidsuitdagingen met zich mee:
- E-waste stortplaatsen als hotspots voor milieuproblemen en sociale kwesties: E-waste stortplaatsen in het mondiale Zuiden vormen aanzienlijke milieu- en sociale uitdagingen, met gevaarlijke materialen en slechte werkomstandigheden die lokale gemeenschappen treffen, leidend tot langdurige gezondheidsproblemen en milieuverontreiniging. De illegale export van elektronische apparaten uit regio's van het mondiale Noorden, in combinatie met een gebrek aan regelgevend toezicht, verergert het probleem.
- Giftige materialen: Elektronica bevat gevaarlijke stoffen zoals lood, kwik en cadmium, die in het milieu kunnen lekken als ze onjuist worden weggegooid, wat ernstige gezondheids- en milieurisico's oplevert.
- Uitputting van hulpbronnen: Wanneer we elektronica weggooien, verspillen we waardevolle materialen zoals goud, zilver en zeldzame aardmetalen die verloren gaan wanneer elektronica wordt weggegooid, waardoor de problemen van hulpbronnenschaarste verergeren.
- Milieu- & sociale impact van hulpbronnenwinning: De zoektocht naar hulpbronnen voor elektronische apparaten eist zijn tol van onze omgeving, resulterend in onder andere watervervuiling, habitatvernietiging en ontbossing. Tegelijkertijd brengt het sociale uitdagingen met zich mee, zoals gevaarlijke werkomstandigheden en schendingen van de mensenrechten, vooral in mijnbouw- en productiesectoren.
Het e-waste probleem is meer dan wat op het eerste gezicht lijkt, en beïnvloedt onze wereld op diverse en onderling verbonden manieren. Het begrijpen van deze facetten is cruciaal om het probleem in zijn geheel aan te pakken.
Laten we de verandering zijn
Hoe kunnen we e-waste verminderen?
Nu we de ernst van het e-waste probleem hebben begrepen, laten we de handen ineen slaan om het te bestrijden. Hier zijn verschillende benaderingen om actie te ondernemen:
- Verleng de levensduur:
- Omarm huidige technologie: Wist je dat de nieuwste tech-upgrades vaak minimaal zijn? Je kunt bij wat je hebt blijven.
- Repareer, vervang niet: Heb je een gebarsten scherm of een verminderende batterij? Je hoeft je apparaat niet per se weg te gooien; overweeg om het te laten repareren.
- Gooi verantwoord weg:
- Geef je gadgets een tweede kans: Nog beter dan weggooien, geef je oude smartphone een nieuw leven door deze te verkopen. Je vermindert niet alleen e-waste, maar verdient ook geld. Wil je niet verkopen? Doneer je apparaat dan aan een vriend of familielid; of je kunt het zelfs aan een goed doel schenken.
- Vind recyclingcentra: Zoek lokale e-waste recyclingcentra waar je oude gadgets veilig kunnen worden verwerkt.
- Heroverweeg "nieuw" - de voordelen van refurbished elektronica:
- Kies voor refurbished in plaats van gloednieuw: Als je op zoek bent naar een nieuw apparaat, overweeg dan de refurbished route om je ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleinen. Wist je dat het kopen van refurbished smartphones, tablets en laptops bij refurbed tussen de 60% en 93% aan e-waste kan besparen? Hoe weten we dit zo precies? We hebben het Fraunhofer Austria Institute opdracht gegeven om de besparingen van 5 van onze bestsellers via een wetenschappelijke studie te kwantificeren. Lees meer over de indrukwekkende resultaten hier. Help ons om refurbished apparaten de nieuwe norm te maken, zodat we samen de stijgende e-waste cijfers kunnen bestrijden.
Bronnen:
https://ewastemonitor.info/gem-2020/
https://www.eea.europa.eu/highlights/longer-lasting-electronics-benefit-environment
https://duurzaamheid.refurbed.nl/