Gezamenlijke strijd tegen elektronisch afval

door Kim Krey, op Mar 17, 2024

Wellicht heb je ooit een foto of video gezien van een stortplaats vol elektronisch afval. Talloze afgedankte elektronische apparaten belanden uiteindelijk op vuilstortplaatsen wereldwijd. In ontwikkelingslanden, zoals Ghana, Nigeria, India, en Indonesië, verdienen veel mensen hun brood met het verzamelen van dit afval om metalen te herwinnen en aan schroothandelaren te verkopen.

E-waste recycling

Elektronica kan echter gevaarlijk zijn; het kan ontvlambare batterijen, giftig kwik, of broeikasgassen zoals HCFC's bevatten. Als het niet veilig wordt verwerkt, kan het gevaarlijk zijn voor de mensen die het afval verwerken, en kan het de bodem, water en lucht vervuilen. Hoewel in ontwikkelde landen de recycling van e-waste streng gereguleerd is, wordt meer dan 80% van dit e-waste toch naar ontwikkelingslanden vervoerd, waar het risico bestaat dat het door niet-gereguleerde recyclers wordt verwerkt. Hoewel deze recyclers vaak zeer bedreven zijn in het extraheren van metalen, missen ze vaak de gereedschappen en uitrusting om de giftige componenten veilig te verwerken.

Gelukkig groeit de beweging om in deze regio's een moderne infrastructuur voor e-afvalrecycling op te bouwen.

Bouwen aan infrastructuur

Bedrijven zoals refurbed staan aan de frontlinie om het probleem van elektronisch afval (e-waste) aan te pakken, en dragen bij aan oplossingen die de negatieve impact verminderen. Maar hoe bouw je een wereldwijde infrastructuur, en hoe profiteert iedereen daarvan?

Het begint allemaal met het ontwerpen van een goed proces. Samen met internationale en lokale organisaties wordt een duurzame methode ontwikkeld voor het inzamelen, verwerken en afvoeren van e-waste voor elk land. Elk land is anders, en het is belangrijk om te zorgen dat de levensomstandigheden van mensen die met e-waste leven en werken verbeteren en niet in gevaar worden gebracht.

Daarom is het tweede doel het creëren van professionele recyclers. Door werkers op te leiden, ze uit te rusten met veiligheidsuitrusting en moderne technologieën voor veilige ontmanteling en recycling te installeren, worden zij onderdeel van een duurzaam ecosysteem.

Tot slot moet hun activiteit worden gedocumenteerd. Dit zorgt ervoor dat de recyclers, lokale autoriteiten en ook internationale partners kunnen volgen wat er gebeurt en hoe het systeem verder verbeterd kan worden.

Gezamenlijke strijd tegen elektronisch afval

Niet weggooien, maar hergebruiken

Vandaag zetten we de eerste stappen in de ontwikkeling van een infrastructuur, zodat elektronisch afval (e-waste) nooit meer op een vuilstort hoeft te belanden. Met elk nieuw onderdeel van deze moderne infrastructuur succesvol implementeren, zorgen we ervoor dat alle grondstoffen die normaal verloren zouden gaan aan de vuilstort, worden gerecycled. Stap voor stap bewegen we zo richting een circulaire economie.

Door de lokale bevolking in ontwikkelingslanden bij dit recirculatiemodel te betrekken, plukken zij ook de volledige vruchten. Zo realiseren we een positieve impact op:

  1. Lokale milieu: door te voorkomen dat gevaarlijke stoffen bodem en waterbronnen vervuilen, behouden we de omgeving voor toekomstige generaties.
  2. Economie: door alle waardevolle materialen in de apparaten, zoals goud, zilver en koper, te herwinnen, wordt de behoefte aan mijnbouw verminderd en natuurlijke bronnen behouden.
  3. Werkgelegenheid: door banen te creëren in afvalinzameling, sortering en verwerking, wat bijdraagt aan economische groei en armoedebestrijding.
  4. Gemeenschap: door een gevoel van eigendom en milieubewustzijn te bevorderen, machtigen we individuen om een positieve impact te maken.

Verandering begint hier

We weten dat zelfs refurbished elektronica uiteindelijk afval wordt - het is onvermijdelijk. Daarom is het, naast het verlengen van de levensduur van apparaten en het verminderen van de vraag naar nieuwe producten, uiterst belangrijk om de door ons gegenereerde e-waste te beperken. Door samen te werken met Minimise dragen we bij aan de recycling van e-waste en minimaliseren we de schadelijke effecten ervan op het milieu.


Dit artikel delen
  • Garantie

    Proefperiode van 30 dagen en minimaal 12 maanden garantie

  • Voordelig

    Bespaar tot 40% t.o.v. nieuwprijs op je aankoop

  • Duurzaam

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang €15 korting!

Mis nooit meer een aanbieding.

Informatie over het gebruik van persoonsgegevens vind je in ons privacybeleid.

Download de refurbed app

Voor iOS en Android